önceki ders ders konuları sonraki ders


Calculation (Hesaplama) Alanları ve Summary (Özet Toplam) Alanları

Bu dersimizde uygulayarak öğrenmek için basit bir fatura dosyası oluşturacağız. Bu hazırladığımız örnek bize calculation'ı tamamıyla öğretemeyecektir. Ancak bu dersin sonundaki bir kaç örnekle en sık kullanılan bazı fonksiyonlar daha iyi kavrayacaksınız.

Yeni bir doysa oluşturalım
Bunu yapmayı ikinci dersimizde öğrenmiştik.Tekrar incelemek için tıklayınız.


Gerekli alanları oluşturmaya başlayalım.
Faturanın genel bilgilerinin girileceği Fatura Kodu (text), Firma Adı (text), Tarih (date) alanlarını tanımlayın.

Şimdi de faturanın kalemleri için Ürün Kodu (text), Ürün Adı (text), Birim (text), Miktar (number) ve Fiyat (number) analarını tanımlayın.
Ancak bu alanlara birden fazla değer girip bunları aralarında işleme tabi tutmak için field options'dan Storage sekmesindeki repeating bölümünün onay kutusunu işaretleyip, sağındaki alana 15 değerini girin. Böylelikle 15 farklı alan tanımlamak yerine 1 alana 15 değer atayabileceksiniz.

Tekrarlı alanların herhangi bir tekrarındaki bilgiyi calculation'larınızda (hesaplamalarınızda) GetRepetition ( tekrarlı alanın adı; kaçıncı tekrar olduğu) fonksiyonu ile alabilirsiniz.


Tutar Alanı
Miktar ve fiyat alanlarının çarpımı sonucunu gösteren calculation formatındaki alanı oluşturun. Oluşturduktan hemen sonra fonksiyonları yazmanız için bir pencere açılacaktır. Bu pencerenin sağ üst tarafında kullanabileceğiniz fonksiyonların listesi yer almaktadır. Sol üst köşesinde ise tanımladığınız alanlar gösterilmektedir. Orta kısımda çeşitli operatörler bulunmaktadır. Bütün bunları kullanarak klavyeye dokunmadan calculation'ınızı yazabilirsiniz.

Calculation formatındaki tutar alanının sonucu Miktar * Fiyat olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bunun için calculation'ınza sadece Miktar * Fiyat yazmanız yeterli. Tekrarlı alanları işleme tabi tutarken, sonucunda tekrarlı alanda gösterilmesi için; pencerenin alt kısmındaki "Repeating field ..." onay kutusunu işaretleyip tekrar sayısını belirtmelisiniz. Bunu yapmadığınız taktirde tekrarlı alanların sadece ilk tekrarını işleme tabi tutar.

Genel Toplam Alanı
Faturadaki kalemlerin tutarlarını hesaplayabilmek için yeni bir calculation alanı oluşturun. Calculation'ınız Sum(Tutar) olması yeterli.


En Toplam Alanı
Tüm faturalardaki genel toplamların toplamını görüntülemek için bir alana ihtiyacımız var. Bunun için Summary formatında alanı oluşturup "total of" radyo düğmesini işaretli duruma getirdikten sonra sağ taraftaki listeden GenelToplam alanınızı seçin ve OK düğmesine basın.

Summary alanlarla aynı zamanda tüm kayıtların içinden (bir alana göre) değeri en büyük veya en küçük olanı yazdırabilir, ortalamayı alabilir, değer içerenlerin toplamı bulunabilir, standart sapmayı hesaplatabilir, seçilen alandaki bilginin bu bilginin tüm kayıtlardaki toplamına oranını bulabilirsiniz.


Layout (Yerleşim) Düzenleme
Şu anda dosyanın alt yapısı hazır durumda, ancak ekrandaki konumları hiç de faturayı andırmıyor. Alanların yerleşimini biraz daha faturaya benzer hale getirmek için view menüsünden layout'u seçin.

Şu anda herhangi grafik programındaki gibi alanları taşıyabilir, renk verebilir veya layout'a yeni şekiller yazılar ekleyebilirsiniz. Layout bölümü ileriki derslerimizde daha ayrıntılı olarak işelenecektir.

Şu an öncelikle yapmamız gereken; tekrarlı alanlardaki tekrarların yatayda değil düşeyde gösterilmesini sağlamaktır. Bunun için tekrarlı alanları seçip, format menüsünden "field format" seçeneğini seçin. Tekrar yönelimini dikey (vertical) konuma getirin ve OK düğmesine basın.

 

"The operarion will cause objects to extend off the layout. Do you wish to increase te size of the layout to accomodate the objects" diyalog kutusunu yes düğmesine basarak onaylayın.

Artık alanları bir faturada olduğu gibi yerleştirebilirsiniz.

Alanları düzenledikten sonra view menüsünden browse moduna dönebilirsiniz. Fatura dosyamızı hazırladık şimdi geriye kalan tek iş buna kayıtları girip bu uygulamayı kullanmak. Kolay gelsin.


Fatura Dosyasının Son Hali


Örnek 1: Adı Soyadı Alanını ayırma
İlk kurduğunuz sistemde adı ve soyadı bilgilerini aynı alanda tutuyordunuz. Ancak yeni sisteminizde bunu ayırmak istiyorsunuz. Eski uğraşlar boşa mı gidecek sorusunu siz sormadan biz cevaplayım. Tabikide hayır.
Soyadı alanı için kullanılabilecek formül : " RightWords(AdiSoyadi_Alani;1 )"
Adı alanı için kullanılabilecek formul : " LeftWords(AdiSoyadi_Alani;WordCount(AdiSoyadi_Alani)-1) "

Örnek 2: İki alanı biriyle aradaki operatöre göre işleme tabi tutma
Öncelikile Sayı1 (number), Sayı2 (number) ve operatör (text) alanlarına ihtiacımız var. Calculation olan sonuç alanımızın formülü ise şöyle : "Case( operatör = "+"; Sayı1 + Sayı2 ; operatör = "-" ; Sayı1 - Sayı2 ; operatör = "*" ; Sayı1 * Sayı2 ; operatör = "/" ; Sayı1 / Sayı2 ) "

Örnek 3: Rastgele sayı atama ve sayı yuvarlama
Rastgele sayı atamanın fonksiyonu olan random fonksiyonu 0 ile 1 arasında bir sayı atar. Bu saydan da istediğimiz aralıklarda sayı üretebilmek için bu formülü kullanabilirsiniz : " Round (Random * 10 ; 0) "
Bu formül 0'dan 10'a kadar bulunan herhangibir sayıyı yazacaktır.

Örnek 4: Yaklaşık olarak yaş hesaplama
Bu örneğin başlığında yaklaşık kelimesini kullanmamız, 4 yılda bir şubat ayına eklenen bir günü her yıla eklememizden dolayıdır. Yani bir yılı 365,25 gün olarak aldık. Doğum Tarihi alanımızda hazırsa artık yaş alanının hesaplamasını yazabiliriz: " (Today-Tarih_alanınız) / 365,25 "

Örnek 5: Durum fonksiyonları
Veri tabanındaki toplam kayıt saysısını, bulunan kayıt sayısını, dosyanın path'ini (patikası / adresi), kullanıcı ismini, ve benzeri bilgileri calculation alanlarla alabilirsiniz.
Örneğin " "Dosya Adı : " & Status ( CurrentFileName ) & " Path : " & Status ( CurrentFilePath ) & " Kullanıcı : " & Status ( CurrentUserName ) " formülü dosyanın path'ini, isimini, kullanıcı ismini yazacaktır.



Önceki Ders Sonraki Ders
Önceki Ders   Sonraki Ders

 

 

 

 

Bu sayfa FileMaker 6. sürümü ile ilgili Türkçe Kaynak ve eğitim materyalleri içerir, güncel sürüm hakkında bilgi içeren yeni web sitemiz filemakerdestek.com'u ziyaret edebilirsiniz.

FileMaker Türkiye Distribütörü ve FileMaker Türkiye İş Ortağı Cabitaş Yazılım Tarafından hazırlanan FileMaker Türkçe kaynak ve kurumsal eğitimler için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

FileMaker Türkiye İş Ortağı