önceki ders ders konuları sonraki ders

One-2-One & One-2-Many Relationlar

One to many ve one to one relationların'ı daha önceden yapmış olduğumuz ürünler dosyasına iki dosya ekleyerek uygulamalı olarak göstereceğiz. Ekleyeceğimiz dosyalardan birincisi Fatura dosyası diğeri ise FaturaKalemleri dosyası. Calculation (hesaplama) alanları dersimizde oluştuduğumuz dosyadaki kalem sayısı sınırlı idi. Şimdiki örneğimizde ise böyle bir sınırlama yok. Fatura dosyası fatura hakkında tarih, genel toplam gibi genel bilgileri, fatura kalem dosyası ise faturadaki kalemleri (hangi üründen ne kadar ve kaç paraya satıldığı) bilgilerini saklamak için kullanacağız.

Fatura dosyasına Fatura kodu (text, F0001'den başlayan seri numarsı), Tarih (Date), Firma (text) alanlarını oluştun. Fatura kalem dosyasına ise F.Kod (text), U. Kod (text), Miktar (number) alanlarını oluşturun.

Dosyalarımız şimdilik hazır. Artık fatura dosyasına geçip fatura kalem ile fatura kodu ve f. kod eşleşecek biçimde relation kurabilirsiniz. (Edit Relationship penceresindeki "Allow creation of related records" seçeneği seçili olsun)

Oluşturduğumuz bu relation tekten çoğa. Bir fatura için birden fazla kalem (satır) eşleşiyor.


One-2-Many & One-2-One Realation

Sırada fatura kalemleri dosyasına ürünler dosyasına bağlayalım. Böylelikle ürün bilgileri (fiyatı, adı, birimi) otomatik olarak gelmesini sağlayacağız.

Fatura kalemlerine geçip ürün dosyası ile U.Kod ve Urun Kodu eşleşecek biçimde bir relation kurun. Relation enranını kapatıktan sonra alan tanımlarını açın (file/define fileds). Urun adi için text formatında bir alan oluşturun. Yeni oluşturduğunuz alan seçili iken options (seçenekler) düğmesine basın. Açılan penceredeki Look-up value onay kutusunu işaretli hale getirin. Sağ üst taraftaki açılır listeden yeni oluşturduğunuz relation'ı seçin. Sol taraftaki beyaz alana ürünler dosyasındaki alanlar listelenecektir. Listeden Urun Adini seçiniz. Ok düğmesine basarak pencereti kapatınız. Ürün fiyatı ve birimi için yeni iki alan oluşturup ürün adında yaptığımız gibi, değerlerini urun.fp5 dosyasından alaması için, options penceresindeki gerekli değişikleri yapınız.

Bir dosyaya başka bir dosyadan değer getirirken şimdiye kadar iki yol izledik. İlk yöntemimiz (bir önceki dersimizde ders adı ve öğrenci adını baglac.fp5 dosyasına almak için kullanmıştık) calculation alan idi. Bu yöntemi kullandığımız zaman ilişkili dosyadaki değer değiştiğinde ana dosyamzıdaki tüm kayıtlar otomatik olarak güncellenir. Ancak bu dersimizdeki metodumuzda ise (look-up kullandık) ilişkili dosyadaki değerler değişince ana dosyasındaki (bu dersimizde fatura kalem dosyası) eski kayıtlardaki bilgiler güncellenmez yalnızca yeni kayıtlara yeni bilgiler gelir. Fatura kalemlerinde de bu şekilde olmalıdır, zira fiyata yapılacak zam veya indirim önceki faturalardaki fiyatı alanını değiştirmemelidir.
Look-up kullandığımız zamanlarda bazen ilişkili dosyadan gelen ve değişmiş bilgilerin güncellenmesi gerekebilir. Bunu için ilişki kurduğunuz alana girip recods menüsünden Relookup Contents'i seçebilirsiniz.

Fatura kalemleri için oluşturacağımız son alan ise tutar alanımız. Calculation formatında tutar alınını oluşturun. Formülü ise Yeni oluşturdığunuz ürün fiyatı alanı ile miktar alanının çarpımı olsun.

Şimdi fatura dosyasına geçip formülü "Sum (FaturaKalem::Tutar)" olan calculation formatında genel toplam alanı oluturun. Tüm alanlarımız hazır olduğuna göre layout moduna geçip faturaya benzer bir formata getirebiliriz layoutumuzu. Bunun için layout moduna geçip bir portal oluşturun. Portalın içine fatura kalemleri dosyasındaki alanları yerleştirin. Daha sonra ise layoutaki alanları, portalı ve portalın içindeki alanları bir fatura olduğu gibi yerleştirin.

Bu dersimizde oluşturduğumuz dosyaların son hallerini buradan indirebilirsiniz. ( Fatura.fp5 | FaturaKalem.fp5 | Urunler.fp5 )


Fatura Dosyasının Son Hali

 

Fatura örneğimizi tamamlamış olduk. Ancak yeni fatura kalemi girerken ürün numarsını bilmemiz gerkiyor. İlerki derslerimizde bu dosyaya kayıt girişinini kolaşlaştıracak ekelemeler yapacağız.

Siz de şu anki bilgilerinizi kullanarak müşteriler dosyasını oluştup fatura dosyasına gelmesi gereken müşteri bilgilerini (telefon, adres vergi dairesi ve numarsı) otomatik olarak getirecek eklemeleri, fatura dosyasına yaparak örneğinizi geliştirebilirsiniz.


Önceki Ders Önceki Ders
Önceki Ders   Sonraki Ders

 

 

 

 

Bu sayfa FileMaker 6. sürümü ile ilgili Türkçe Kaynak ve eğitim materyalleri içerir, güncel sürüm hakkında bilgi içeren yeni web sitemiz filemakerdestek.com'u ziyaret edebilirsiniz.

FileMaker Türkiye Distribütörü ve FileMaker Türkiye İş Ortağı Cabitaş Yazılım Tarafından hazırlanan FileMaker Türkçe kaynak ve kurumsal eğitimler için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

FileMaker Türkiye İş Ortağı